Tomatensaus
2 blikken tomaten
1 grote ui
paar teentjes knoflook
laurierbladje
schetje witte wijn
oregano, rodepepervlokken
snufje suiker
groentebouillonblokje
150 ml olifolie
50 g boter
Gesnipperde ui, knoflook plus laurierblad en oregano in olie en boter rustig 10 minuten fruiten. Doe tomaten en wijn erbij en laat uurtje zachtjes, nauwelijks pruttelen. Breng eventueel op smaak met groentebouillonblokje, suiker, peper.
Saus te gebruiken bij alle italiaanse geregten met geraspte parmezaan of oude Goudse kaas - net zo lekker.
Bolognesesaus
150 gram Parmaham of andere rauwe ham
paddenstoelen
150 gram wortel
150 gram bleekselderie
150 gram ui
100 gram ontbijtspek
400 gram rundertartaar
2 eetlepels melk of 1/8 liter crème fraîche
1,5 deciliter droge witte wijn
6 deciliter runderbouillon
1 blikje tomatenpuree (140 g)
zout en peper uit de molen naar smaak
4 eetlepels olijfolie
50 gram boter
eventueel 1/8 liter room
Spaghetti bolognese
Olijfolie
boter
2 uien
3 tenen knoflook
300g gehakt
150g ontbijtspek
1 blikje tomatenpuree
2 blikken tomaten in blokjes
(ev. 1 rode paprika, bakje champignons, paddestoelen)
scheut witte wijn
oregano, tijm, laurierblad
groentebouillon
suiker
zout, peper
Parmezaanse kaas
Gesnipperde uien met knoflook fruiten, dan vlees bij rul bakken. Pan met saus minstens een uurtje pruttelen.
Spaghetti carbonara
Voor 2 personen
200 gram spaghetti
50 gram pancetta of mager rookspek in reepjes
1 teen knoflook geplet
2-3 eieren
50 gram versgeraspte Parmigiano Reggiano
Kook de spaghetti al dente in water met zout. Bak in de tussentijd de spekjes in een sliertje olie. Uitbakken hoeft niet, een beetje kleuren is genoeg: 3, 4 minuten. Bak op het laatst de knoflook even mee, tot hij kleurt; verwijder hem dan.
Doe spek en vet in een ruime kom. Roer er eerst de kaas en dan de eieren en wat versgemalen peper door. Laat de spaghetti uitlekken (de enige goede carbonara is een carbonara met flink wat kookwater van de pasta!) en meng ze vliegensvlug met het ei-spekmengsel. Klaar.
De hitte van de spaghetti doet het ei iets stollen, maakt de saus.
Maak dit dus vooral niet in de pan, vuur mag er niet meer bij.
Pasta chorizo en inktvis
200 g chorizo
300 g inktvis
1 blikje tomatenpuree
100 g zongedroogde tomaten in olie
oregano, teen knoflook
courgette
1 sjalot of ui
olijfolie
sambal
In de brede pan flink olijfolie doen en plakjes chorizo worst sudderen en intussen pasta panne rigate al dente koken. Inktvis in stukjes snijden (reepjes of zo) en bij chorizo toevoegen en op zachte vuurtje bakken (alles in 10 min. zolang pasta kookt) dan ui of sjalot julienne snijden en erbij doen, courgette op laatst in blokken toevoegen.
Tapenade: zongedroogde tomaten in olie, tomatenpuree, oregano, knoflook, olie en sambal mixen. Pasta afgieten en in de pan roeren met inktvis en dan tapenade erdoorheen roeren.
Macaroni met ham en tomatenpuree
150-175 g macaroni, 2 uien, fijngesnipperd
1 knoflookteen, uitgeperst, 200 g beenhamblokjes (of Smac in blokjes gesneden)
140 g tomatenpuree, 1 tl Italiaanse kruiden
100 g kaas, in kleine blokjes gesneden of geraspt
Zout en peper, Eventueel snuf suiker, Olie om in te bakken
Eventueeel: plakje ham, gebakken ei, ketchup, augurk, sambal.
Kook de macaroni beetgaar volgens de omschrijving op het pak. Verhit een koekenpan met wat olie en fruit de ui, knoflook en hamblokjes aan, totdat de ui zacht is en licht begint te kleuren. Voeg de tomatenpuree en Italiaanse kruiden toe en bak een minuut mee op laag vuur. Zo wordt de tomatenpuree zachter van smaak en minder zuur. Voeg een half kopje water toe om het geheel wat smeuïger te maken en laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een snuf suiker. Giet de macaroni af en roer samen met de kaasblokjes door de saus.
Macaroni met tonijn
200 g ham
100 g salami
1 blikje tonijn
1 beker slagroom
tomaten in blik
300 g strooikaas
oregano, knoflook
Alles met macaroni mengen en in de voorverwarmde oven bij 200ºC in ca. 20 minuut bakken.
Macaroni met tonijn van Waldek
200 g ham
200 g macaroni
1 blikje tonijn in olie
1 beker zure room
250 g champignons
1 ui
peterselie
tomatenpure
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni dodać pieczarki i trochę poddusić. Można dodać też szczypiorek jeśli ktoś lubi. Odcedzić tuńczyka, rozdrobnić i dodać do całości. Poddusić kilka minut, dodać sól i pieprz do smaku. Puszkę przecieru pomidorowego zmieszać ze śmietaną i wlać do duszących się składników i zagotować. Ugotowany makaron odcedzić, polać tym sosem i posypać natką pietruszki.
Macaroni met tonijn van Albert
200 g pasta
2 uien
2 rode paprika’s
2 el olijfolie
1 blik; 185 g tonijn in olie
400g tomaten in blokjes
1 bol 125 g mozzarella
Komkommersalade past erbij.
Hartige fussili met tonijn
200 g fussili (of panne rigate)
1 blikje tonijn in olie
bosje peterselie
bosje basilicum
teen knoflook gehakt
3 ansjovisfiletjes
2 el kappertjes
1 citroen
1 tl zaanse mosterd
peper
Kook fussili beetgaar, rasp de schil van de citroen zeer dun af en pers hem uit. Doe de olie van tonijn uitlekken en meng het met het raspsel, kruiden, knoflook, ansjovis, mosterd, een een el citroensap en de helft van de kappertjes fijn mixen tot het grof is gehakt. Verdeel tonijn in stukjes.
Giet fussili af en roer de prut erdoor met stukjes tonijn en overgebleven kappertjes.
Pasta napoletana
Penmacaroni met kippelevertjes, 4 persoon400 g penne rigate
125 g magere spek in blokjes
400 g kippelevertjes
1 eetlepel olijfolie
2 teentjes knoflook
zout en peper
l theelepel rozemarijn
l theelepel tijm
sap en geraspte schil van 1/2 citroen
100 g champignons
300 g tomatensaus
geraspte Parmezaanse kaas
Bak de spekjes in een droge koekenpan langzaam uit. Snijd de kippenlevertjes in stukken en dep ze met keukenpapier een beetje droog. Giet de olie bij de blokjes spek, laat haar goed heet worden en bak hierin de levertjes bruin. Voeg de gepelde en uitgeperste knoflook, zout, peper, rozemarijn, tijm en citroensap en -schil toe. Roer alles goed door elkaar.
Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Schep de champignons en de vleessaus door de kippen-levertjes en laat alles 15 minuten zachtjes doorkeken.
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze in een vergiet uitlekken. Doe ze over in een schaal en verdeel de saus erover.
Strooi de kaas erop en serveer de schotel direkt.
Pasta met spek en spinazie
200 g fusilli of andere pasta
1 ui
200g spinazie
100 g ontbijtspek
1 teentje knoflook
1 eetlepel olie
1 theelepel oregano
1 dl slagroom
25 g Parmezaanse kaas
Pel en snipper de ui. Was de spinazie en laat hem in een vergiet uitlekken. Snijd of knip het spek in stukjes. Pel het knoflook. Kook de pasta in ruim water met zout in ca. l0 minuten gaar.
Verhit de olie in een braad- of hapjespan. Bak het spek en de ui gedurende 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Schep de spinazie en oregano erdoor en bak alles nog 3 minuten.
Giet de pasta af en schep hem door het spinaziemengsel. Roer de slagroom erdoor. Verdeel het gerecht over 2 borden. Strooi de Parmezaanse kaas erover.
Spaghetti met paddestoelen roomsaus
150-200 g spaghetti (op andere pasta voor 2p.)
300 g champignons, paddo's
150 g ham
1 sjalot
2 teentjes knoflook
Olijfolie
200 ml kookroom
Parmezaan
2 tl tijm
Flinke hand peterselie
Peper en zout
Kook pasta gaar. Giet af en drizzle er een klein beetje olijfolie overheen.
Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan met de ham in wat olijfolie.
Borstel de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje en snijd of scheur ze in grove stukken. Het maakt niet uit welke paddenstoelen je gebruikt. Ik had zelf een mengsel van kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake en portobello.
Voeg de kookroom toe en laat de paddenstoelen roomsaus iets inkoken.
Hak de peterselie fijn en meng dit door de saus.
Meng pasta met de paddenstoelen roomsaus en verdeel het over de borden.
Garneer de spaghetti met lekker veel Parmezaan en wat extra peterselie.
Voeg de paddenstoelen bij de gefruite sjalot en bak ze kort mee.
Breng de paddenstoelen op smaak met tijm en royaal peper en zout.
Pizza
Ingrediënten Napolitaans pizzadeeg
250 ml water
13 g zout
1 gram gist
425-450 g bloem type ’00’
bloem + water met opgelost zout kneden. Na een minutje gist toevoegen. 10 min met de hand kneden.
2 uur laten rusten op kamertemperatuur en dan verdelen in porties 180-250 g. Maak bolletjes van. Laat ze 4-6 uur rijzen onder vochtige doek. (deegbolletjes kan je invriezen). Dan bolletje plat maken met de handen - niet met roller.
(Napolitanen gebruiken weinig gist. Dat komt omdat het deeg lang rijst. Minimaal 8 uur. Dan heb je maar weinig gist nodig.)
Teringlekkere saus: 1 blik tomaten, beetje uitgelekt, 2 tenen knoflook, half blikje tomatenpuree, scheutje balsamicoazijn, scheut olijfolie peper, zout. Staafmixen en klaar.
Nog een geheime tip: over die (zeer dun gesmeerde) tomatensaus een piezeltje parmezaan raspen. Dan de salami en mozza er (spaarzaam!) op, beetje oregano, beetje rode pepervlokjes en tiefusheet bakken in een paar minuten.Het scheelt wel behoorlijk als je echte pizzabloem gebruikt. Farina 00. En weinig beleg. Een eetlepel saus, meer niet, een paar plakjes salami, brokjes goedkope mozzarella (de dure is te nat voor pizza).
Bij de Lidl koop je mozzarella voor 50 cent per bol, is goed voor 2 pizza’s. Ze hebben daar ook spotgoedkope pittige salami.
Mozzarella, schijfjes gekookte worst of ansjovis, gebakken en gesneden champignons, ansjovis, groene peper, schijfjes tomaat of tomatenpuree, Parmezaanse kaas. Voorverwarming: 250°C; baktijd: ca. 10 minuten.
Lasagne zonder pasta
boter
1,5 dl ongeklopte slagroom
1,5 ml melk
3 eieren
l teen knoflook
zout en peper
l ciabatta (groot)
8 plakken (boeren) ham
600 gram vleestomaten
twee bolletjes mozzarella
200 gram Raclette-kaas (geraspt)
een potje verse basilicum
een ovenschaal
Brood-lasagne, genoeg voor vier eters tussen de middag. Snijd driekwart van de basilicum in reepjes. Doe in een kom: de room, de melk, de eieren, zout en peper uit de molen en de basilicumreepjes. Pers de knoflook erboven uit. Roer het mengsel los met een vork of een garde.
Snijd van de ciabatta (wie geen groot brood kan vinden kan het met de kleine varianten proberen) ongeveer zestien plakken. Snijd ook de vleestomaten en de mozzarella in plakken. Beboter een ovenschaal. Leg de helft van de sneden brood erin. Beleg met vier plakken ham. Leg hierop de helft van de tomaat. Dek af met de een bolletje mozzarella in plakjes. Bestrooi met de helft van de geraspte kaas. Giet de helft van het melk/slagroom-mengsel erover. Herhaal dit nog een keer, te beginnen met de ciabatta.
Bak de broodlasagne in een op 200 graden voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar. Verdeel er voor het opdienen het restant van de basilicum blaadjes over.