Perfecte mayonaise

2 eigeel
1 vlinke eetlepel mosterd
1 vlinke eetlepel suiker
1-2 theelepel zout, peper
750 ml olie
100 ml azijn

Alle ingrediënten op de kamertemperatuur! Kan eventueel ook slagroom of melk toevoegen.
Bij toevoeging van yoghurt maak je
tartaarsaus (yoghurt, peterselie, bislook, augurken, kappertjes, zout, peper)
of knoflooksaus (yoghurt, peterselie, knoflook, zout, peper)


Whiskeysaus

6 eetlepels mayonaise
3 eetlepels ketchup
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel whiskey
2 eetlepels opgeklopte slagroom

Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed. Klop vervolgens wat slagroom wat genoeg zal zijn voor circa 2 eetlepels opgeklopte room. Roer deze room vervolgens door de saus. Even proeven en wellicht nog met wat zout of peper op smaak brengen. Een paar drupjes citroensap is ook erg lekker om toe te voegen.


Remouladesaus

Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden hardgekookt ei, 2 augurkjes, 1 el kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie, 1 takje fijngesneden dragon en een tl mosterd.


Masło czosnkowe

kostka masła w temperaturze pokojowej
spora garść baaaardzo drobno posiekanej natki pietruszki
sól (może być vegeta dla odmiany)
pieprz i spora łyżka soku z cytryny
kilka zmiażdżonych ząbków czosnku (3-5 w zależności od 'mocy' czosnku)

Masło w temperaturze pokojowej. Wszystko razem dobrze zmieszać, włożyć do ładnej masielniczki i wstawić na jakiś czas do lodówki.


Jajka faszerowane

Jaja ugotować na twardo. Przepołowić, wydłubać żółtka. Poddusić pieczarki z cebulką na masełku. Poszatkować natkę pietruszki. Żółtka + pieczarki + cebulka + pietruszka zmielić w maszynce, aby utworzyła się pasta. Posolić i popieprzyć do smaku. Można też doprawić innymi przyprawami jak ktoś lubi (ja np. daje też dużo surowego korzenia imbiru, nigdy proszku). Nałożyć pasty w otwory po żółtkach i gotowe. Podawać z majonezem.


Tartaar - filet american

200 gram rundertartaar
2 eidooiers
gesnipperde ui
50 ml olie
vlink wat zout en veel peper

Simpel en erg lekker Poolse huisrecept van zelf gemalen vlees.
Eventueel kan van alles toevoegen naar smaak: bv.:
gehakte augurk, kappertjes, fijngehakte peterselie, zout, peper, mayonaise, mosterd, tabasco, worchestersaus, tomatenketchup, citroensap, cognac, cayennepeper, fijngesneden bosui.


Tartaar - Toast kannibaal

Het is een typisch Belgisch gerecht, en dat, is brood met filet américain.
Rauw mager fijngehakt of gemalen rundvlees of kalfvlees wordt gemengd met rauwe eidooier. Daaraan worden toegevoegd:
kappertjes met wat nat uit het potje, fijngesneden augurk, Worchestershiresaus, zeer fijn gehakte rauwe ui, zout en veel peper.


Gebakken garnalen

grote, rouwe ongepelde garnalen of gambas
olijfolie
fijngesneden knoflook
rode peper
peterselie

Snel bakken.


Knoflookgarnalen

1 el ketjap manis
1,5 el droge sherry
1 dl kippenbouillon (van een tablet)
3 el olie
1/4 rood pepertje in dunne ringetjes
2 teentjes knoflook
3 cm verse fijngeraspt gemberwortel
2 bosuitje in dunne ringetjes
1 pak a 500 g reuzengarnalen (gepeld, gekookt met staartstukje)
peper, zout

Roer een diepsausje van de ketjap, de sherry, de kippenbouillon, 1 el van de olie en de peperringetjes. Verhit de rest van de olie en fruit de knoflook met de gember 3 min. op een laag vuur. Schep de bosui erdoor en bak ze kort mee. Neem de pan van het vuur en schep de garnalen erdoor. Bestrooi met peper en zout naar smaak en serveer met het diepsausje.


Lekkere gamba's

500 g grote ongepelde rauwe garnalen / gamba's
Olijfolie
Gehakt peterselie
1 citroen
3 tenen knofloog, gesnipperd
2 teentjes knoflook
Witte wijn
Een stukje van een rood pepertje, zonder pitjes, gesnipperd

Verhit een royale scheut olijfolie in een grote koekenpan op zacht vuur. Doe de knoflook en rode peper erin. Laat 2 minuten zacht fruiten zonder bruin te worden. Zet het vuur vervolgens hoog en doe de garnalen in de pan. Strooi er wat zout over. Bak ze scheppend kort, tot ze roze zijn en net gaar. Giet 2 eetlepels witte wijn en laat dat niet langer dan een halve minuut opkoken. Strooi peterselie over de garnalen. Dien meteen op, in de pan, met vers stokbrood. Pel aan taffel telkens een garnaal en doop hem in het vocht in de pan.


Śledź w śmietanie

1 słoik śledzi marynowanych
2 cebule
jedno kwaśne jabłko
250 ml slagroom en majonez

Cebulę pokroić, posolić, posłodzić i pozostawić na parę godzin. Śledzie odcedzić, obrać ze skórki i wypłukać w zimnej wodzie i położyć do odciąg-nięcia wody. W tym czasie obrać jabłko i pokroić w drobne kawałki. Śledzie już odciśnięte z wody pokroić w dzwonka i zmieszać z reszta składników, wlać słodką śmietanę (slagroom), majonez i dobrze zamie-szać i pozostawić do zmaserowania. Pod wpływem octu w śledziach śmietana powinna zgęstnieć do pożądanego rezultatu.


Sałatka z tuńczyka

Przepis Sylwii Witteman: odlać olej z puszki tuńczyka, zmieszać tuńczyka z posiekaną cebulą, kawałkiem łodygi selera i/lub kwaśnym jabłkiem, kaparami, czarnym pieprzem, majonezem. Ewentualnie trochę ketchupu i/lub Tabasco.

1 puszka tuńczyka w wodzie
1 jajko
ogórek konserwowy
mała cebula
majonez
sól, pieprz

Do rozdrobnionego, dobrze odciśniętego z wody tuńczyka, dodajemy pokrojone w kostkę jajko, ogórek, cebulę. Na koniec majonez, przyprawy do smaku.


Sałatka surimi

1 paczka krabsticks (surimisticks)
6 jajek
2 średnie cebule
sól i pieprz
majonez
oliwa

Jajka gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w drobną kosteczkę. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwce. Paluszki krabowe kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy majonez.

of: 250 gr. surimi
2 hardgekookt ei
2 eetlepels mayonaise (of zoveel meer als gewenst)
1 lepel ketchup
1 lepel peterselie
1 eetlepel sherry
1 eetlepel kappertjes
peper, zout
4-6 gamba's
1 el verse dille
tobasco (of cayennepoeder)


Zalmsalade

blikje zalm
3 el mayonaise
flinke scheut ketchup
1 el whisky (sherry)
½ el zout
½ el papryka-poeder
1 volle el dille
1 el knoflookpoeder
klein beetje peper
paar druppeltjes citroensap
½ klein uitje gesnipperd.


Sałatka meksykańska

200g szynki
200g żółtego sera
puszka kukurydzy
puszka ananasów
majonez

Szynkę, ser i ananasa pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i całość wymieszać z majonezem. Nie trzeba doprawiać, bo i bez tego jest pyszna.


Sałatka jarzynowa

Een soort huzarensalade of Spaanse ensalada rusa (Russische salade)

2 winterpeen
halve knolselderij
2-3 vastkokende aardappelen
4 hardgekookte eieren
1 appel goudrenet
3-4 grote augurken
1 klein blik doperwtjes of ca. 150 g diepvries doperwtjes gekookt
1 el mosterd
4 el mayonaise
halve fijngesneden ui
zout, peper

Maak groenten schoon en kook. Bewaar kookvocht voor bv. een soep. Maak aardappelen in schil net gaar in de magnetron ca. 4-6 minuten, omdraaien halverwege de tijd.
Groenten, gepelde aardappelen, eieren, appel en augurken in blokjes snijden en in een grote kom alle ingrediënten mengen met met ui, mosterd, erwten en mayonaise.
Breng op smaak met zout en peper. Kan eventueel naar smaak wat citroensap en suiker toevoegen.
In de koelkast kan meer dagen bewaren.

Sałatka rybna - makreelsalade 2010

Wordt gemaakt in principe op dezelfde manier als "Sałatka jarzynowa" hierboven met een paar wijzigingen.

2 winterpeen
halve knolselderij
2-3 vastkokende aardappelen
4 hardgekookte eieren
4-5 grote augurken
2 grote uien
1 vers gestoomde makreel
1 el mayonaise
4-6 el ketchup
zout, peper, ev. paprikapoeder, fijngesneden dille

Maak groenten als hierboven. Verder snij uien in grote blokjes en bak zachtjes goudbruin in een koekenpan met een beetje olie.
Doe heel nauwkeurig; met je vingers, het makreelvlees los van alle graten (kan ook vis uit de blik gebruiken; tonijn, zalm, maar dat is kwestie van smaak).
Visvlees en afgekoelde uien bij de groenten toevoegen eveneens als mayo, ketchup en kruiden naar smaak. Alles goed mengen. Klaar.
In de koelkast kan meer dagen bewaren.

Tzaziki

1 grote komkommer
300g Griekse yoghurt
125 ml creme fraiche
3 tenen knoflook
2 lenteuitjes in ragfijne halve ringetjes
munt of dille fijngehakt

Maak tzaziki minstens halve dag van tevoren. Schil en rasp grof komkommer. Hussel met wat zout. Doe de rasp in zeef, zet er een schoteltje met iets zwaars op en laat de komkommer minstens een uur uitlekken; schep de rasp tussentijds een paar keer om en druk extra uit (vang het vovht op: lekker met tomaten- of sinaasappelsap). Meng de yoghurt met creme fraiche. knoflook, lente-ui, dille of munt en uitgelekte komkommer. Maak pittig op smaak af met zout en peper en bewaar afgedekt in de koelkast.


Couscous-salade z Algerii

Szklanka couscous
3-5 pomidorów
1 ogórek (komkomer)
czerwona lub żółta papryka
(może też być kawałek selera natkowego - bleekselderij)
mięta, zielona pietruszka lub ewentualnie świerzy koriander (kolendra)
komijn, ras el hanout
sok z cytryny
kilka łyżek oliwy
cebulka dymka (lente-uitjes)
sól, pieprz

Ugotować couscous (kuskus) według przepisu (w marokańskich sklepach mają pudełka taniego couscous do łatwego i szybkiego przyrządzenia), roztrzepać na sypko i ostudzić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę bez nasion, następnie posolić i pozostawić pół godziny w sitku aby odciekł. Tak samo pokroić w kostkę resztę warzyw.
Wszystko razem wymieszać, dodać sporo soku z cytryny (można też trochę cukru do smaku), oliwy i przypraw do smaku. Mięta, koriander lub pietruszka nieobowiązkowo.
Przechowywać w lodówce ale najlepiej spożywać świerzą na zimno.


Terrine met kippenlevertjes

500 g kippenlever
100 g in blokjes gesneden ontbijtspek
1 kleingesneden kleine ui
2 uitgeperste teentjes knoflook
3 eieren
1 dl rode wijn
2 dl slagroom
1/2 theelepel gedroogde tijm
zout, peper
enkele laurierblaadjes, koriander
1 eetlepel geraspte citroenschil

Draai de kippenlever, de blokjes spek en de kalfslappen door een gehaktmolen, zodat een vrij grof gehakt ontstaat. Vermeng het gehakt in een kom met de kleingesneden ui, het uitgeperste knoflook, de eieren, de rode wijn, de slagroom, de tijm en wat zout en peper. Kneed alles goed dooreen. Vul een patepot met het mengsel en leg wat laurierblaadjes in de pot. Dek de pot af met een deksel of met aluminiumfolie.
Plaats de pate in een bak kokend water en bak hem circa 1,5 uur in een op 175?C voorverwarmde oven. Schenk het vocht dat zich tijdens het bakken heeft gevormd, uit de pot. Laat de pate in de pot afkoelen. Serveer de pate in plakken gesneden en geef er vers stokbrood en boter bij.
De reden waarom een paté of terrine altijd in een bak met heet water in de oven wordt geplaatst (au bain marie) is dat de garing gelijkmatiger is. Zou de terrine zó in de oven worden geplaatst dan krijgt de paté of terrine een iets donkerder buitenkant of soms zelfs iets wat op een korstje lijkt.
Bij gebrek aan een echte (liefst gietijzeren) terrinevorm kan ook een cakevorm worden genomen. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie.


Terrine

500 g kiplevers
3 eieren
100 g boter
250 ml slagroom (op kamertemp.!)
50 ml cognac
zout, peper

Verwarm oven op 100 gr. Mix levertjes met eieren tot pure, voeg gesmolte boter, slagroom en de rest van de ingredienten. Giet mengsel ineen terrinevorm en dek af met aluminiumfolie. Zet de vorm in een bak water en bak de terrine ongeveer 1,5 uur au bain marie.


Hamburger mét ei

VLEES:
250 gram gehakt
1 beschuit
l ei
zout en peper
boter om in te bakken
TOEBEHOREN:
2 uien
2 plakken jonge kaas
2 eieren
wat sla
l of 2 tomaten
4 witte boterhammen

Meng 250 gram gehakt, een halve fijngesnipperde ui, l ei, een verkruimelde beschuit en zout en peper naar smaak met de handen goed door elkaar. Verdeel in twee porties en maak er twee platte schijven van.
Verhit in een koekenpan een stukje boter of margarine, fruit hierin de rest van de uien; in ringen gesneden, tot ze mooi bruin zijn. Bak de hamburgers nu gaar, ze hebben per kan een minuut of vier nodig.
Bak twee eieren naar wens, dus met of zonder hele eidooier. Rooster vier sneden rond wit casinobrood in de toaster. Besmeer ze met boter. Leg op twee sneden wat fijngesneden sla, paar plakken tomaat, de gebakken hamburger, een plak kaas, uienringen en het gebakken ei. Bedek met de andere geroosterde boterham.
De hamburger met toebehoren tussen een wit bolletje kan natuurlijk ook.


Garnalen Cocktail

3 eetlepels slagroom
3 eetlepels mayonaise
3 druppels tabasco
2 theelepels citroensap
1 eetlepel whisky
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel worcestershiresaus

Voor de saus: alle ingrediënten met tabasco, zout en peper naar smaak mengen. Eventueel garneren met peterselie.