Chili con carne

500 g rundergehakt
100 g ontbijtspek in blokjes
paar sjalotten of ui gesnipperd
4-6 teentjes knoflook gehakt
1 rood pepertje fijn gehakt
75 g wortel fijn gehakt
3 el tomatenpuree
500 g uitgelekte kidneybonen
1 el komijn, chilipoeder, zout
5 dl runderbouillon
zure room

Gehakt bakken \onder olie rul in een koekenpan, en schep daarna in een braadpan. Bak spek, ui, knoflook, rode peper en wortel in de koekenpan. Tomatenpuree even bij bak mee in kiep alles in de braadpan. Doe de rest van de ingrediënten en laat alles pruttelen. Serveer in kommen met een dot zure room en geef er stokbrood erbij.


Chili voor het weeshuis

omgerekend naar 4-6 personen

500 g runderlappen in dobbelstenen
500 g varkenslappen
2 grote uien
4 tenen knoflook
2 chilipepers, rood en groen
boter en olijfolie
1 tl chilipoeder
2 tl oregano
1 tl komijn
1 tl sesamzaad
1 blikk tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 reep bittere chocolade

Braad het vlees een paar minuten in de boter en olie, in een grote stoofpan met dikke bodem.
Niet al het vlees tegelijk erin: u kunt het beter in drie of vier keer doen. Als de laatste portie zijn rauwe vleeskleur kwijt is doet u de al gebraden rest er weer bij.
Zet de vlam hoog en voeg de gesnipperde uien, knoflook en specerijen toe. Braad dit een minuut of vijf aan en roer goed, zodat de geuren loskomen. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe. Doe het deksel op de pan en laat minstens drie kwartier stoven. Voeg als het te droog dreigt te worden een kopje water toe. Rasp vijf minuten voor het opdienen de reep chocola over de chili. Milde chili con carne.
Serveer dit gerecht met verkoelende guacamole, zure room en rode nierbonen (ernaast, niet erin).


Zwitserse bonenschotel

1 gare rookworst van onberispelijke kwaliteit
2 potten witte bonen
3 eieren
1 kuipje zure room
1 bosje peterselie
beetje boter
1 eetlepel bloem
50 gram belegen geraspte kaas.

Als kind was dat een van mijn lievelingsgerechten. Mijn moeder had het recept uit het 'dagkookboek' van Marianne Stuit, in de jaren zeventig een volkskeuken-receptioniste avant la lettre.
Het is een loodzwaar, hartig wintergerecht, uitstekend geschikt voor magere kindertjes of mensen die hard werken in de frisse buitenlucht. Niet voor u of mij, dus, maar daar hebben u en ik gelukkig schijt aan.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat de bonen uitlekken in een vergiet en snijd de rookworst in plakjes. Meng in een kom de eieren met de zure room, de bloem, veel versgemalen zwarte peper, een beetje zout en de fijngesneden peterselie.
Vet een hoge ovenschaal in. Leg om en om laagjes witte bonen en plakjes rookworst in de schaal (of roer gewoon worst en bonen door elkaar, wat maakt het ook uit).
Schenk vervolgens het ei-bloem-roommengsel over de worst en bonen en bestrooi de schotel met de kaas. Schuif in de oven en laat een half uurtje bakken. Geef er een frisse groene sla bij en beslist geen toetje.