Gestoofde witlof

8 stronken witlof
boter, peper, zout, nootmuskaat
eventueel: 8 plakjes Parmaham oude Goudse of Parmezaanse kaas

Brede ondiepe braadpan insmeren met boter (een ovenschaal is ook goed). Daarop leg gehalveerde stronken witlof, met de platte kant naar beneden. Op elke stronk ging een kluitje boter, zout, ferm peper en een beetje versgeraspte nootmuskaat.
Kan ook wat oude kaas overheen en ook nog Parmaham, vóór de kaas. Een pan ongeveer 40 minuten in een hete oven (180 graden) met het deksel erop, maar het kon ook langer. Hoe langer het stoofde hoe zoeter het werd.


Witlof met ham en kaas

8 flinke witlofstruikjes, 8 plakjes achterham, 8 plakjes jong belegen kaas, boter.

Kook de witlof in een bodem water en mespunt zout 20 min. bijna gaar en laat ze uitlekken. Wikkel de struikjes witlof in ham en vervolgens in kaas. Vet een ovenschaal met boter en leg witlof dicht naast elkaar in. Zet in hete oven op 200 gr. en laat de kaas goudbruin worden (gratineren).


Gevoelde aubergines

2 grote aubergines, 100 g gehakt, 25 g fijngehakte rouwe ham, 20 g uit, 1 teen knoflook, fijngehakte peterselie, fijngehakte basilicum en oragano, 40 g Parmezaanse kaas, 25 g paneermeel, 4 plakken belegen kaas, olijfolie.

Snij aubergines in de lengte in tween en hol ze uit tot 1 cm van de rand. Hakt het vroektvlees fijn. Bak gehakt met rouwe ham rul en droog. Hak uit en knoflook en voeg dit met vruchtvlees plus kruiden. Stoof dit in 20 min. gaar toto het meeste vocht verdampt. Roer Parmezaanse kaas of oude Hollandse kaas en paneermeel. Zout en peper naar smaak. Vul hiermee de auberginehelften. ZEt ze in ingevette ovenschotel en leg plakken kaas erop. Dek de schotel met aluminiumfolie en zet deze onderin een voorverwarmde oven van 200 gr. Verwijder na 15 min. de folie en laat de kaas in nog 10 min. goudbruin kleuren (gratineren). Kan warm als koud worden geserveeerd.


Aardappelen Dauphinoise

750 g aardappelen, ei, melk, nootmuskaat, geraspte Gruyere kaas, knoflook, boter.

Snij aardappelen en dunne schijfjes. Klo 1 ei en roer er 200 ml hete melk, mespunt nootmuskaat, 50 g kaas en zout en peper door. Giet het bij aardappelschijfjes en schept het door elkaar. Vet ovenshotel met boter en knoflook en doe het mengsel in de ovenschotel en strooi er 50 g kaas over. Dekt het schotel met aluminiumfolie en zet voor ca. 50 min. op 200 gr. Verwijder laatste 15 min. de folie, verdeel paar klontjes boter en laat de kaas goudbruin kleuren (gratineren).


Kaassaus

50 g boter, 50 g bloem, 250 ml melk, 150 g geraspte belegen kaas.

Smelt boter, roer de bloem goed door elkaar totdat bloem gekookt is. Voeg langzaam melk toe en roer goed met een garde. Laat het even koken. Doe geraspte kaas bij en de pan van het vuur halen. Goed roeren en eventueel zout en peper naar smaak.


Romige sladressing met honing

Heerlijk met een salade van ijsbergsla met heel dunne plakjes rauwe champignons.

1 kleine ui
3 el zonnebloemolie
3 el olijfolie of walnotenolie
2 el witte wijnazijn
1 el pittige mosterd
1 el honing
2 tl zure room
flinke mespunt paprikapoeder
zout, versgemalen peper
1 el heel fijn gehakte bladselderij

Rasp de ui boven een bord. Klop de olie, azijn, mosterd en honing door elkaar tot een homogene saus. Voeg de ui, zure room en paprikapoeder toe en breng de dressing op smaak met zout en peper.
Zet de saus een uurtje koel weg en roer er vlak voor het opdienen de bladselderij door.

of: 1 el honing, 5 el olijfolie, 2 el citroensaap, 1 el mosterd, kleein teentje knoflook, zak gemengde sla, 1 plak feta in blokjes, gerosterd pijnboompitten

of: 3 tl mosterd, 2 tl zijn, 3 el honing, 3 el olijfolie, 1 el tijm, 2 tl knoflookpeder, peper


Karczochy - artsjoken

Minimum po 2 karczochy na głowę
czosnek, pietruszka
duuużo parmezanu
pieprz, sól

Trzeba pozbawić karczocha nóżki, tak żeby się nie gibał na boki w garnku tylko stal w miarę prosto.
Nóżki nie wyrzucać, tylko starannie obrać (osunąć kolce, włókna i obrać ze skorki, aż pojawi się jasna, miękka cześć), pokroić na ok 3 cm kawałki.
Teraz kwiaty. Miedzy każdy płatek należny wepchnąć parmezan (obficie) i pokrojona natkę pietruszki.
Uwaga, karczoch stawia opór. Ja pomagałam sobie łyżką. Na środku kwiata położyć (a raczej na sile wepchnąć) ząbek czosnku i trochę pieprzu.
Karczochy ustawia się ciasno i pionowo w garnku, zalewa do polowy wrzącą, osoloną wodą (a do wody wrzuca się pokrajaną wcześniej nóżkę). Przykryć pokrywka i gotować na małym ogniu przez ok 30 minut. Żeby sprawdzić, czy już są gotowe, należny wbić widelec w środek karczocha. Jeśli jest już miękki, to można serwować.
Sposób jedzenia (to wcale nie musi być oczywiste):
karczochy przygotowane w ten sposób je się rękoma. I to jest właśnie takie super.
Zdejmuje się po kolei każdy płatek i ściera z niego zębami tylko miąższ. Przypomina to mniej więcej wyjadanie czekolady z pozłotka za starych złych czasów.
Jak już wszystkie płatki są zjedzone, pozostaje "serce" karczocha. Trzeba delikatnie osunąć środek (są w nim nasionka), a resztę zjeść ze smakiem.


Tsjechische Knedliky

Neem flink wat oudbakken brood (het recept schrijft acht harde broodjes voor, maar het gaat ook goed met anderhalf a twee stokbroden)en snijd het in blokjes van een centimeter. Snijd een half pond ontbijtspek in kleine dobbelsteentjes, bak langzaam het vet eruit, neem ze uit de pan en bak de broodblokjes al omscheppend in het spekvet goudbruin. Doe brood en spek in een grote kom en laat afkoelen. Kluts in een andere kom vier eieren met een halve liter melk, en roer dit mengsel door het spek en brood. Voeg er 350 gram bloem aan toe en wat zout en roer/kneed alles goed door. Laat het deeg een half uur staan en breng intussen een grote pan licht gezouten water aan de kook. Vorm nu met twee lepels of bebloemde handen balletjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een flinke mandarijn, en gooi ze in het kokende water. Kook de knedliky 15 tot 20 minuten, afhankelijk van hun grootte. Maak er een open om te kijken of ze gaar zijn: schrik niet, ze blijven een beetje klef, maar dat hoort zo. Haal de knedliky een voor een uit het water, ‘breek’ ze open met twee vorken en leg middenin een schepje in reuzel (of eventueel boter) gefruite uisnippers. Eet hierbij zuurkool, gestoofd met reuzel, karwijzaad en een scheut witte wijn en een sappig varkensbraadstuk of rollade.